od 1.200 RSD
Pošalji upit

Vožnja čemcem – Boat Ride

Created with Sketch. Tekija
Odličan

Trajanje

120 min

Tip ture

Dnevna Tura

Veličina Grupe

15 osoba

Jezik

___

Pregled

Kroz ovu jedinstvenu vožnju Djerdapskom klisurom provešće vas porodica Lazerević, kapetani Duško i Nataša sa velikim iskustvom učiniće vašu vožnju bezbednom i nezaboravnom, a sinovi Aleksandar i Mile će vas ljubazno dočekati i sprovesti do mesta polaska.​

Tura

Mesto Polaska
Mesto Polaska

Pecka bara udaljena od Donjeg Milanovca prema Kladovu 25 kilometara. Ujedno se nalazi na područiju NP "Djerdap" i na početku Velikog kazana. Od Tekije 17 kilometara uzvodno

Gvozdena kapija - Iron gate
Gvozdena kapija - Iron gate

Gvozdena kapija (Iron gate) mesto gde je Dunav u celom svom toku (od Regenzburga do Crnog mora) najuži 140 metara i najdublji 90 metara. Ujedno je i Gvozdena kapija početak Velikog kazana tj.početak Djerdapske Klisure na kojoj se nekada pre izgradnje HE "Djerdap" nalazila prva balon stanica.

Tabla koja je posvećena Madjarskom grofu Secnju
Tabla koja je posvećena Madjarskom grofu Secnju

Nakon prelaskaa Gvozdene kapije vozimo se Rumunskom obalom kako bi obišli tablu koja je posvećena Madjarskom grofu Secnju čija je uloga i doprinos u plovidbi pre izgradnje HE "Djerdap" bila jako važna.

Pećina "Ponikova"
 Pećina "Ponikova"

Rumunska pećina "Ponikova" koja je dugačka 1650 m. Prodire na drugu stranu obronka Karpatskih planina kroz koju protiče istoimena rečica Ponikova a pećina je poznata kao i najveći prirodni rezervat slepih miševa u Evropi.

Pećina Veteranu
Pećina Veteranu

Daljom plovidbom obilazimo pećinu Veteranu. Koja datira i postoji jos od doba Rimljana u kojoj su se skrivale najelitnije Dačanske (Rumunske) vojne jedinice ne bi li presretale rimske galije u nadi da će povrati zlato i srebro koje je car Trajan ukrao od Dečana.

Manastir "Mrakonja"
Manastir "Mrakonja"

Ploveći nizvodno obilazimo i Rumunsko selo novu Dubovu jer je izgradnjom HE "Djerdap" stara Dubava ostala pod vodom. Daljom plovidbom obilazimo ženski pravoslavni manastir "Mrakonja" koje se pre izgradnje HE "Djerdap" nalazio u zalivu Mrakonja. Manastir datira iz 15. veka.

Statua kralja Decibela
Statua kralja Decibela

Odmah pored manastira se nalazi statua poslednjeg Dačanskog kralja Decibela koja se nalazi u zalivu Mrakonja. Statua je klesana 10 godina klesanje je zapoceto 1994 a završeno 2004 godine. Statua je inače najveća klesana skulptura u Evropi, Decibelovo oko je dužine 4m, a nos je dugacak 7m i širok 4m.Klesanje statue je finansirao Konstantin Dragan a koštalo je oko milion dolara.

Trajanova tabla
Trajanova tabla

Daljom plovidbom kroz male kazane završavamo vožnju Rumunskom obalom i prelazimo na obalu Republike Srbije kako bi obišli Trajanovu tablu.U želji da ostavi svedočanstvo o svojim podvizima i gradjevinskim tvorevinama (Trajanov most i put) u steni pored Dunava na Tabli je uklesan tekst posvećen Caru Trajanu ovaj bogato ukrašen tekst na latinskom jeziku isklesan je u steni pravougaonog oblika poznat kao Trajanova tabla. Tabla se može videti samo iz čanca sa Dunava.

Hajdučka Vodenica
Hajdučka Vodenica

Ploveći dalje ulazimo u Hajdučku Vodenicu, prirodno izletište u srcu Djerdapske klisure koja vekovima fascinira svojom lepotom a nalazi se ispod stenovitih gromada i moćne reke Dunav.

Balon signalne stanice (Varnica i Pena)
 Balon signalne stanice (Varnica i Pena)

Po izlasku is Hajdučke Vodenice obilazimo Balon signalne stanice (Varnica i Pena) koje su pre izgradnje HE "Djerdap" služile brodovima da plove uzvodno i nizvodno Djerdapskom Klisurom.Nakon obilaska Balon stanice vraćamo se na mesto polaska gde se ova naša priča (vožnja) završava.

Uključeno/Nije uključeno

Lokacija Ture

Created with Sketch. Tekija

Recenzije

5/5
Odličan
Na osnovu 1 recenzija
Odličan
1
Veoma dobar
0
Dobar
0
Loš
0
Veoma loš
0

Nikola

14/08/2021
Nezaboravno iskustvo,prelepa voznja,ljubazni domacini...vredno izdvojenih dva sata uz super vodica Duleta.
Prikazano 1 - 1 od 1 ukupno

Ostavite recenziju

Created with Sketch.
od 1.200 RSD

Organized by

admin

Član od 2017

20 Ocena

Možda Vam se sviđa