Na putu ka Kladovu iz pravca Beograda nalazi se  Đerdapska klisura, jedna  je od najlepših klisura u Evropi. Dunav se provlači i menja svoju širinu od par kilometara do par stotina metara, vijuga i juri, gradeći moćnu klisuru visokih stenovitih litica. Ukoliko već prolazite kroz klisuru, nemojte propustiti priliku da pogledate čuvenu Trajanovu tablu, koju je moguće videti samo iz čamca obzirom da drugog prilaza nema.

Đerdapska klisura – poznata i kao Željezna vrata, zbog svoje moći, ćudljivosti i neprohodnosti sastoji se iz više delova (od Donjeg Milanovca prema Kladovu: Gornja klisura, Gospođin vir, Veliki i Mali kazan i Sipska klisura) koji su međusobno razdvojeni tesnacima.

Djerdapska Klisura - Kladovo
Djerdapska Klisura - Kladovo

U Gospođinom viru zabeležena je najveća dubina Dunava od 82 metra, što je i jedna od najvećih rečnih dubina u svetu. Najlepši prizori mogu se videti u Kazanu, gde se stene uzdižu i do 300 metara iznad vode i gde Dunav menja svoju širinu, tako da njegovo korito ovde ima oblik posude nalik kazanu, po čemu je ovaj deo i dobio ime.

Nacionalni park Đerdap je izuzetno bogat biljnim i životinjskim svetom, tu se nalazi i jedna od najvećih hidroelektrana u ovom delu Evrope „Đerdap 1“ sa svojim ogromnim akumulacionim jezerom. Zbog svog dobrog položaja i lepote, ovaj deo je imao bogatu istoriju, pa su tu i mnogobrojni kulturno-istorijski spomenici, poput Lepenskog vira, rimskog puta, tvrđava itd.

Kada se umorite od šetnje i obilaska prelepih predela naše najlepše klisure ostaje Vam još samo da pronađete vaš smeštaj u Kladovu, odmorite se i prikupite energiju za nova istraživanja prelepih predela Istočne Srbije.