Da bi se spasila od potapanja (prilikom izgradnje akumulacije) Trajanova tabla je isečena i podignuta za 30 m. Uklesani natpis, na latinskom jeziku, svedoči da je najtežu deonicu rimskog puta, kroz stene klisure, izgradio car Trajan. Natpis je imao 6 redova, ali se danas jasno čitaju samo prva tri i srednji deo četvrtog, dok su peti i šesti potpuno uništeni.

Tekst:

IMP CAESAR DIVI NERVAE F NERVA TRAIANVS AUG GERM PONTIF MAXIMVS TRIB POT IIII PATER PATRIAE COS III MONTIBVS EXCISI. ANCO..BVS SVBLATIS VIA. .E.

Što je skraćena verzija od:

Imp(erator) Caesar divi Nervae f(ilius) Nerva Traianus Aug(ustus) Germ(anicus) pontif(ex) maximus trib(unicia) pot(estate) IIII pater patriae co(n)s(ul) III montibus excisi[s] anco[ni]bus sublat[i]s via[m r]e[fecit]

U prevodu znači:

Imperator cezar, sin božanskog Nerve, Nerva Trajan Avgust, pobednik nad Germanima, veliki pontif, četvrti put postavljen za tribuna, otac domovine, konzul po treći put, planine je isklesao i postavio grede od kojih je napravljen ovaj put.

Trajanova-Tabla-Kladovo-03
Trajanova-Tabla-Kladovo-01

Oko samog napisa nalaze se razni ukrasi. Na vrhu je red širine 60 cm od šest rozeta, sa orlom u sredini, levo i desno su u plitkom reljefu figure krilatih genija koji nose teblu, a iznad njih je po jedan delfin.

Postoji zapis da je ispod table postojala još jedna klečeća figura koja je pridržavala tablu.

Kada se umorite od šetnje i obilaska prelepih predela našeg kraja ostaje Vam još samo da pronađete vaš smeštaj u Kladovu, odmorite se i prikupite energiju za nova istraživanja prelepih predela Istočne Srbije.