Svako blago je dobro skriveno, ali kada se pronađe isplati se svaki trud, tako je i vodopad Blederija sakriven na 31km od Kladova, u oazi prirode i mira.

Put koji vodi do vodopada je uglavnom zemljan, ima poneka smernica do vodopada ali kada se do njega dodje, zastaje dah. Reka Blederija izvire na visini od 190m nadmorske visine i teče ka jugoistoku. Vodopad je visok oko 7m. Voda se nakon prelivanja preko bigrene prečage spušta u malo jezero smaragdne boje.

vodopad blederija

Pored velikog vodopada, postoji i jedan mali, kojeg leti nema zbog smanjenog kapaciteta vode ali ga u proleće uvek ima. Debljina bigra na samom njegovom odseku je 5-10 metara. Iznad vodopada, na oko 2 kilometara, nalaze se subtermalni izvori sa temperaturom oko 17ºc. Ovaj put je bio i precica rimskog puta iz Poreča, preko Miroča ka Dunavu, sve dok Trajan nije probio put kroz kazane.

vodopad blederija

Voda smaragdne boje čini ovaj vodopad posebnim i za mnoge turiste je još uvek skriveno blago, tako da u miru možete uživati u čarima vodopada,a malo hrabriji se mogu i osvežiti u reci, obzirom da je temperatura malo niža.

Ako dođete u letnjim danima, vrlo pogodna za kupanje i odmor može biti i plaža u Brzoj Palanci, koja se nalazi na putu od Kladova do Blederije. Čista i uređena plaža sa prelepim pogledom nudi turistima jedinstven užitak i zajedno sa obilaskom Blederijskog vodopada, čini dan nezaboravnim.

vodopad blederija

vodopad blederija